Máte otázku? Kontaktujte nás 0907 782 950

   



Ochutnali ste už jedlé zlato?

Ochutnali ste už jedlé zlato?

Ak sa zaujímate o kulinárske umenie, možno ste už zaregistrovali aj jedlé zlato. Ak však pre vás zlato predstavuje skôr krásne personalizované šperky, či obchodovateľnú komoditu, zrejme vás pojem jedlé zlato prekvapí. A možno vás ešte viac prekvapí fakt, že jedlé zlato nie je novinkou posledných rokov! Ako dlho sa zlato konzumuje a aký je význam jedlého zlata?

Zlato ako pokrm v minulosti

Prvé zmienky o konzumácii zlata pochádzajú už od starých Egypťanov. Tí verili, že zlato máočistnú silu, a že vyčistí dušu, ale aj telo človeka. Zlato sa používalo ako zložka rôznychalchymistických elixírov. Miešalo sa napríklad do nápojov mladosti. V jeho magickú a liečivú siluverili aj Mayovia. Neskôr, konkrétne v stredoveku, sa zlato stalo súčasťou vtedajšieho liečiteľstva.Stredovekí lekári ho napríklad považovali za liek proti artritíde.

| Prečítajte si: Šperky v minulosti a dnes. Aký je ich význam?

Svoje miesto v medicíne má zlato aj dnes. Okrem rôznych zlatých masiek a wellness kúpeľov, ktoré majú oddialiť proces starnutia, bolo zlato ešte nedávno bežnou zubnou výplňou. Svoje pevné miesto má dnes zlato aj v gastronómii.

Ako a prečo sa konzumuje jedlé zlato

Pýtate sa, prečo sa vlastne zlato konzumuje? Je to totiž kov, ktorý neoxiduje a nekoroduje. Preto jeako stvorené na dekoráciu rôznych gastronomických výtvorov. Pokiaľ však ide o jeho účinky naorganizmus, pátrali by ste po nich márne. A to tak po negatívnych, ako aj po pozitívnych. Jedlézlato totiž na organizmus človeka nepôsobí nijako. Dokonca nie je ani stráviteľné a po konzumáciisa z organizmu prirodzene vylúči. Aký má teda zlato v gastronómii význam? Čisto estetický. Napredvedenie svojich kulinárskych špecialít ho používajú známe a vychytené svetové reštaurácie.

V potravinárstve sa zlato označuje ako E 175. Ak teda objavíte pokrm s touto značkou v zložení,jedná sa o jedlé zlato. Dôležité je, aby zlato, ktoré je určené na konzumáciu, obsahovalo aspoň 90%čistého zlata (rýdzosť cca 21 karátov). Certifikovaní výrobcovia však používajú spravidla 23karátové jedlé zlato. Ako sa ale zlato konzumuje? Jedlé zlato má niekoľko foriem:

  1. Zlatý list. Aby jeho konzumácia bola možná, je nutné vyprodukovať extrémne tenký zlatý plát,nazývaný aj zlatý list. Takýto zlatý list má hrúbku približne 1/8000 milimetra. Zlaté listy sa môžuľubovoľne narezať a umiestniť na väčšie povrchy pokrmov, napríklad na dezerty.
  2. Zlatá vločka. Na predjedlá sa často používajú zlaté vločky, ktoré z pokrmu urobia doslovakulinársky šperk!
  3. Zlatý prášok. Ak chce šéfkuchár dosiahnuť efekt rozptýleného lesku, použije zlatý prášoka pokrm ním jednoducho posype. Táto forma jedlého zlata je bežná napríklad aj v nápojoch –kokteiloch, šumivých vínach alebo likéroch.
  4. Zlaté omrvinky. Vznikajú tak, že plátkové zlato sa rozdrobí. Zlaté omrvinky sa môžu pridaťtakmer do každého kulinárskeho výtvoru.

    Ochutnali ste už jedlé zlato?

    Ako vlastne jedlé zlato chutí? Odpoveď vás možno trochu sklame. Zlato nemá chuť. V ústach ho môžete cítiť ako jemnú textúru pevnej látky. Jeho funkcia v gastronómii je teda naozaj len dekoračná a je tiež formou prestíže.

    Veríme, že na tanieri dávate prednosť klasickejším pokrmom a zlato vás poteší skôr ako personalizované šperky! Povedzme si však úprimne. Kto by odolal a aspoň raz v živote by takýto luxusný pokrm nechcel ochutnať?

    Vyberte si z našej ponuky personalizovaných šperkov

     


    NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

    Vytvorené systémom www.webareal.sk

    ZGQ3ZWY